14 tot 18 juli

Vrijdag 14 juli.

Saint Izaire > Vernet les Bains (+/- 290 km)

Ik ben al vroeg wakker, rond 6u30, en ga het toilet van de camping eens bezoeken. Ik schat dat het sanitair uit de jaren 60 van vorige eeuw moet zijn = oud, heel oud, te oud. Hier wil ik geen douche nemen! Er staat buiten nog steeds veel wind, maar het is een warme wind. Er is nog steeds geen campinguitbater te zien, alles is gesloten net zoals gisteren. Ik begin met inpakken. Net voordat ik wil vertrekken kom de beheerder aan. Een magere kerel van rond de 30 schat ik, hij ziet er moe uit, ik betaal hem en zeg daag! De temperatuur stijgt naar de 30 graden, lekker warm en zweterig. Gelukkig heb ik een doorwaaivest en weinig last van de warmte.

Het zijn mooie wegen en heel veel kleine slaperige dorpjes die ik onder de wielen krijg. Ik vreesde dat er op de Nationale Feestdag geen winkels open zouden zijn maar ik maakte me zorgen om niets. Bij het naderen van Carcassone zie ik een groot winkelcentrum en parkeer de motor om een externe batterij te zoeken. En ik vind er eentje. Mocht de gps zonder voeding vallen dan plug ik deze in. Ook handig voor de gsm indien nodig.

Ik rijd door desolate fascinerende landschappen en ben meestal alleen op de weg. Het schiet goed op en ben tegen 17u aan de volgende camping: L’eau Vive. Een driesterren camping waar ik na het opzetten van de tent ook wat kan eten. De menukaart is simpel, maar ik heb tenminste wat fatsoenlijk te eten. Naast me op de camping staat een bestelwagen met Belgische nummerplaat. Ik spreek de man aan en hij blijkt van Antwerpen te zijn (helaas ben ik zijn naam vergeten). Hij verblijft er meerdere weken en gaat met zijn koersfiets wat cols veroveren. Net als ik reist hij ook alleen en blijkt ook in de houtsector te werken. We praten tot het donker wordt over vanalles en tot de muggen ons komen plagen. We wensen elkaar goedenacht en kruipen onze tent in. Ik heb me voorgenomen om morgen naar de Middellandse Zee te rijden en mijn Belgische buur raadde me aan om Collioure te bezoeken.

 

Zaterdag 15 juli

Vernet-les-bains > Collioure > Vernet-Les-Bains  (+/-160km)

Het voelt erg fris aan als ik uit mijn tent kruip om naar de sanitaire blok te gaan. Ik kijk op de thermometer op de motor en die duidt 7 graden aan. Brr, dit ben ik niet meer gewoon. Eens de zon op komt stijgt de temperatuur snel. Ik nuttig een ontbijt in de kleine eetzaal en er zijn blijkbaar maar 3 mensen die daar een ontbijt nemen. De meeste campingbewoners ontbijten aan hun staanplaats en komen alleen brood halen. Ik trek mijn motorkleren aan en vertrek voor een dagje zee en strand. Het is pokkewarm geworden als ik in Collioure aankom. Het is zeer druk en toeristisch. Ik had me voorgenomen om te gaan zwemmen maar vind nergens een geschikt plaatsje om me om te kleden en heb ook geen plaats genoeg om de hele uitrusting veilig op te bergen in de koffers. Ik beperk me dan maar tot wat rondstruinen en zeetje kijken. Onderweg was ik een biowinkel tegen gekomen en heb me wat eten en fruit gekocht. Het is tijd om dit te verorberen. Op het strand eet ik nog een ijsje als dessert. Via de website Happy Cow had ik gezien dat er hier in de buurt een veggie restaurant was. Helaas klopte het adres niet en heb daar geen eethuis gevonden. Ik stap terug op de motor en rijd mijn neus achterna door de stad en de buitenwijken. Ik probeer zo kort mogelijk bij de zee te blijven. De warme wind waait door het openstaande vizier van de helm.

Tijd om terug naar de camping te gaan. Op de camping is ook een klein zwembad maar dat is helaas al vroeg gesloten. ’s Avonds besluit ik een kleine wandeling te maken buiten de camping maar veel speciaal was er niet te zien. Behalve dan in de verte toen de ondergaande zon een rood lichtschijnsel liet verschijnen op een bergtop. Het leek alsof de bergtop gloeide. Heel mooi en speciaal.

Camping L’eau Vive***
66820 Vernet Les Bains
www.leauvive-camping.com
2 nachten = 36 €

Zondag 16 juli

Vernet-Les-Bains > Andorra (+/- 190 km)

Vandaag de eerste echte Pyreneeënbergen die ik ga trotseren. Dit was het doel van de reis en ik voel een soort zenuwachtigheid en vreugde. Ik vertrek richting Puyvalador en maak een tussenstop bij een bakker om te ontbijten. Onderweg zie ik in de verte een soort opeengestapelde oude huizen op een heuvel en het blijkt de stad Mosset te zijn. Via de Col de Jeau op de D14 rijd ik richting de Col de Pailheres (2001 meter hoog). Wat een mooie omgeving hier. Het lijken geen echte piekerige bergen zoals de Dolomieten maar meer glooiende hoge heuvels. Schitterende wegen en heel weinig volk, ik rijd hier zowat alleen in het zonnetje met hier en daar grazende schapen,

paarden en koeien. Ax-Les-Thermes staat op de wegwijzers en dus is dit de juiste weg. Andorra is in zicht en ik rijd over de Port D’Envalira, de hoogste Pyreneeënpas op 2408 meter. Het is nog heel warm hier boven, zo’n 25 graden. Het is een drukke weg naar het belastingparadijs Andorra. Aan de benzinestations is overal file. En als je de prijzen ziet weet je waarom. Mijn bestemming is het motorhotel Aldosa in Andorra. Het hotel wordt uitgebaat door een Nederlands koppel en hun zoon. Na wat zoekwerk vind ik dan toch het hotel en ik heb geluk, er is nog een kamer vrij. De voorbije week zat het vol wielrenners en hun aanhang in verband met de ronde van Frankrijk.

 

 

Maandag 17 juli.

Andorra verkennen.

Vanmorgen zat ik samen met een aantal dikbuikige vrolijke Nederlanders aan de ontbijttafel. Ze komen hier al jaren op vakantie om off-road te rijden. Het hotel verhuurt crossmotoren en organiseert off road ritten. De eigenaar en zijn zoon, die chef-kok is in het hotel, rijden ook mee. In de kelder van het hotel staan een tiental enduromotoren. Dit is het laatste jaar in dit hotel. Het is verouderd en te klein voor de ambities van de uitbater. Elders in Andorra hebben ze een ander gebouw gekocht dat nu wordt verbouwd tot een hotel met moderne faciliteiten. Er is ook een grote werkplaats om de motoren te onderhouden. Mooie vooruitzichten dus. Het is vrij warm buiten met een temperatuur rond de 30 graden en onweerachtig. Ik besluit de oude stad te gaan bezoeken. In Andorra kan je wel betalen met euro’s maar voor de rest zijn ze niet bij Europa. Dit betekend dat telefoon en internet voor buitenlanders heel duur zijn. Net daar natuurlijk, belt iemand vanuit België, maar dat kon ze natuurlijk niet weten dat ik op dat moment in Andorra zou zitten. En alsof dat nog niet genoeg is krijg ik ’s avonds nog wat sms-en van mensen die vragen hoe het gaat. Ik krijg ook nog een bericht van proximus dat ik boven mijn abonnementsbedrag zit, dat betekend dus extra betalen. Aan 1,5 € per sms loopt dat natuurlijk op. Tja, dat nemen we er dan maar bij. Fijn natuurlijk dat mensen aan mij denken.

In de stad valt het op dat er heel veel motorparkings zijn en ik vind makkelijk een plaatsje. Andorra wordt wel eens omschreven als een goedkoop shoppingparadijs en dit zou te maken hebben met het belastingstelsel, maar als ik de prijzen zie in de winkels lijkt het me even duur als bij ons in België. Ik wandel al zwetend door de stad. Hier en daar staat nog een oud gebouw. Maar ik kom ook moderne kunstige bouwwerken tegen. Vreemd dat zo een klein vorstendom tussen 2 grote landen al zo lang bestaat. Een grote stad omringt door bergen is niet interessant genoeg om in te palmen. Ik rijd op mijn gemak terug naar de regio “la Mansana” waar het hotel zich bevind. Het avondeten wordt hier naar mijn gewoonte zeer laat gegeten, zo rond 20u30. Bij het slapengaan hoor ik door de muur een Nederlands gesnurk van jewelste. Pff, hopelijk blijft dit niet duren. Ik besluit om mijn oordopjes te gebruiken.

Motorhotel Aldosa.
www.hotel-aldosa-andorra.com (oude locatie)
(vanaf 1 december 2017 nieuwe locatie)
Appart/Hotel Arans Carretera General Arans
AD300 Andorra
2 nachten half pension = 118 €

Dinsdag 18 juli.

Andorra > Bagnères-De-Luchon  (+/- 190 km)

Voor het eerst in mijn leven rijd ik op Spaanse grond. Ik trek richting de N-260, een heel mooie lange weg door Spanje. Eigenlijk zou ik die ooit eens helemaal moeten rijden. Ik ga vandaag maar een klein stukje mee pikken. Het is alweer zeer warm met 32 graden op het schermpje en het Spaanse Adrall is in zicht. Vanaf daar ga ik d N-260 op richting de Port del Canto, 1725 meter hoog. Het zijn schitterende afwisselende mooie wegen. Ik zoef langs roodbruine rotswanden er is nauwelijks een mens te bespeuren, het rijk voor mij alleen. Als ik daar boven op de bergtop sta met in de verte zo een mooie horizon met bergen, denk ik bij mezelf: eigenlijk is de mens maar een stofje in het heelal.

Later op mijn weg ga ik ook nog over de Port de la Bonaigua van2072 meter. Ik nader mijn volgende slaapplaats, hopelijk is er nog een kamer vrij. Bij het binnenrijden van Bagnères-De-Luchon vlak voorbij de Franse grens, krijg ik de indruk van een oude mondaine stad uit begin van vorige eeuw. Statige herenhuizen en brede straten en bomenlanen laten een rijk verleden vermoeden. Het is bekend als kuuroord en skigebied. Aan het onthaal in het hotel wordt ik met een West-Vlaams accent verder geholpen door een vriendelijk man. Samen met nog een andere Vlaamse beheerder baten ze dit hotel uit. Het toerisme in de stad doet het niet zo goed vertelt hij. Na de aanslagen in Frankrijk merken ze dat er minder volk komt. Ik mag mijn motor veilig weg zetten op hun afgesloten plaats wat verderop in de straat. Het was een korte rit vandaag en op het uurwerk van de oude kerktoren staan de wijzers op bijna 16u. Ik zie op het stadsplannetje dat er ook een zwembad in de buurt is en die kans kan ik natuurlijk niet laten liggen. Het is een openbaar zwembad op wandelafstand van het hotel. Het is proper, goedkoop en qua zwemmers valt het ook nog mee. Heerlijk zo in het water na een warme zomerdag. In het hotel is er zelf geen restaurant, wel een ontbijtzaaltje, en ik ga dan maar wat eten zoeken in de kleine stad. En een ijsje eten!
Mijn bed staat op een steenworp van de kerktoren en dat betekend ….Klokkengelui!!! Gelukkig houden ze zich ’s nachts en ’s morgens stil. Ik heb al anders meegemaakt!!

Bergen verzetten
Advertenties
%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close